Rapport från påskresan

I april var Mona Andersson, Tina Marsh, Maj Ragnarsson och Lisbeth Johansson i Vitryssland i tio dagar. De var både ute i byarna och inne i Minsk.

I byarna träffade de barn som kommer att besöka Smögen i sommar, vilket säkert kändes värdefullt för både föräldrar och barn. De besökte också Victoria House, där arbetet sakta men säkert går framåt, och överlämnade en del pengar som donerats till det ändamålet. Under tiden i byarna träffade de nästan alla barn som var här sommaren 1999. Där såg de också att utdelningen av den klädtransport vi skickade ner sent i höstas har gått jättebra. Några lådor fanns kvar, så tjejerna fick vara med och dela ut kläder till några barn. De såg också tapeter från transporten uppsatta på ett daghem, en spis i full aktion på en skola osv.

Skolsituationen var på många håll bedrövlig och behovet är stort i flera skolor, någon hotades till och med av stängning. Gruppen som var över ska försöka peppa skolorna här hemma att stödja dessa skolor på något sätt.
Man besökte även Eufrysiniagruppen, som består av ungdomar i 15-20 årsåldern som ideelt hjälper gamla och barn som har det svårt. Denna grupp av ungdomar gör ett mycket värdefullt arbete.

I Minsk besökte man dövskolan och ett ungdomscenter. De träffade också många av de ungdomar som var här sommaren 1997.Två av dem har blivit föräldrar. Flera av dem har jobb och klarar sig bra, men en del har också stora problem med alkohol och kriminalitet som en del i vardagen.

Gruppen som var där var ute och shoppade med flera av ungdomarna. Det inhandlades kastruller, toastjärn, babyprylar mm. Man betalade också kursavgifter för två flickors engelskundervisning. Dessa barn och ungdomar som 1997 eller 1999 besökte oss här på Smögen behöver vårt stöd även i fortsättningen.

Du som har en adress, till någon som varit här, i byrålådan hemma. Sätt dig ner och skriv en rad till vännen i Vitryssland. Det betyder så mycket!2002-05-20