Reserapport från Maj och Kristina

Första veckan i april var vi på besök hos våra vänner i Vitryssland. I år sammanföll vår påsk med deras så vi fick vara med om förberedelserna inför påskdagen, då deras 40 dagar långa fasta bryts.

Vid Viktoria House blev vi hälsade välkomna av alla som bor i huset. Vi fick var sin vitsippsbukett. Eftersom vi denna gång åkte buss så kunde vi ha med oss några lådor med kaffe, te, O´boy, bestick, fröer, stickade sockor, sjukvårdsmaterial mm.
Pengarna vi hade med oss, som kom från ett tårtcafé i Ankarsalen och från privata givare, gick till en gris, som levererades på Skärtorsdagen, till en get, till fruktträd och bärbuskar runt Viktoria House samt till inköp av frukt, matkassar och husgeråd.

En av dagarna arbetade vi i ”bambaköket”. Baba Maria och Baba Gala försökte förgäves få oss att skära grönsakerna i millimetersmala skivor. 19 skolelever kom och åt med god aptit mellan klockan halv tolv och tre. Denna dag fick de soppa, med sardinsmörgås till, blineer, te, kex och apelsin. Detta projekt stödjer vår förening ekonomiskt varje månad.

När man på påskdagsmorgonen bryter fastan efter Midnattsmässan som varar från klockan 23 till 6.30 nästa morgon så vill man göra det med bröd som är välsignat av prästen. Köerna till kyrkorna är långa och alla har med sig en korg med mat; kokta ägg, speciellt påskbröd, frukt mm. Maten läggs på en duk på marken och prästen stänker vigt vatten på den, samtidigt ges en gåva i form av pengar eller mat till kyrkan.

I byn Bojarshina bor Baba Shura tillsammans med sina katter. Som vanligt fick hon en matkasse bestående av olja, makaroner, socker, bröd, korv, te, Abba-konserver och en rejäl bit späck. Så lycklig hon blev! Späcket placerades i en byrålåda för att inte katterna skulle äta upp det.
Baba Shura blev bostadslös i början på maj när hennes hus brann till grunden. Huset var så gammalt och dåligt underhållet att elden från spisen spred sig. Nu bor Baba Shura på Victoria house. Sån tur att huset finns!

Vänner i alla åldrar2007-09-09